A bükkaljai borvidék a matyóknál kezdődik: Mezőkövesden a Hadas városrész népi lakóházaiban, kézműves műhelyeiben, sőt még a Szent Lászlótemplom falképein is megismerhetjük életmódjukat, gyönyörű hímzéseiket. A város határában pedig az ország egyik legjelentősebb gyógy- és strandfürdője, a Zsóry várja a gyógyulni vagy pihenni vágyókat. A Bükk ezen a vidéken rejti a legnagyobb és legtöbb különös tufakúpot, úgynevezett kaptárkövet. A hegyek oldalába pedig nemcsak pincéket, de barlanglakásokat is vájtak úgy száz éve méghozzá nem csak a szegények! És ha már barlang: itt található a Subalyuk, ahol Közép-Európa legidősebb ősemberleletét, a Neander-völgyiek maradványait megtalálták. A Bükkön át továbbhaladva pedig cseppkő- és mésztufabarlang is várja a kirándulót, immár Lillafüreden, ahol a Palotaszálló áll, és ahol az ország legnagyobb vízesése zuhog alá. Ez már Miskolc széle, beljebb a királynék négytornyos diósgyőri vára kínál látnivalót. De ne álljunk meg! A borvidék szélén, Szikszón nagyon szép gótikus eredetű templomban zárhatjuk a túrát.
A bükkaljai borvidéken ha elindulunk kifelé bármelyik településről, biztosan találunk egy pincesort. És ebben csak egy pici túlzás van, amit bőven ellensúlyoz, hogy néhány településen több sor is várja a látogatókat. Szép messziről is elnézni a pincelejáratok szabályos, kőből rakott háromszögeit, vagy az egyszerű fehér borházak sorát. De még izgalmasabb a mélyükre nézni: van, ahol a tufába figurákat faragtak az egykori gazdák. És persze onnan kell előcsalogatni a bort, mert ha valahol ki lehet próbálni, milyen egy kvaterkázó, békés, de vidám délután, akkor itt biztosan.
CHARDONNAY
A sokarcú fajtából különböző, általában könnyű, friss, illatos borokat készítenek itt. Különösen teljes érésben szüretelve gyakran házasítják más fajtákkal (semillon, leányka) speciális, telt ízű, testes, tartalmas elegáns fehérborokat készítve.
OLASZRIZLING
Az alapvetően a fehérboroknak kedvező éghajlat miatt jó Olaszrizlingek találhatók a vidéken. A lágy savú, de zamatban gazdag borok szépen megmutatják a fajta jellegzetességeit.
LEÁNYKA
Adottságai kiváló minőséget termelő, savaiban a rajnai vidéket idéző borvidékké tehetik Bükkalját. Ennek egyik előfutára sok szép leányka: a lágy savú, illatos bor az egrinél könnyebb, vékonyabb, ideális beszélgetőbor.
KÉKFRANKOS
A borvidék sajátosságait szépen megjelenítő borok készülnek a legnagyobb területen termesztett szőlőből. Savaik tiszták és jellegzetesek, ízhatásukban a fajta jegyeit szépen kidomborítják. Karakteres, férfias boroknak is mondhatjuk ezeket.
Egy ilyen borkóstolásra is invitáljuk vendégeinket Tibolddarócra, ahol pincelátogatással egybekötött vacsora várja kedves érdeklődőket. A menü: marhapörkölt galuskával.
Tájház megnézése, valamint minimum 3 pincelátogatás és borkóstolás, ami háromféle bort tartalmaz:

 


  • - medina

  • - zenit chardonnay cuvee

  • - olasz rizling.

 

Egy pár kép ízelítőül a Gál borozóról a képtárban található. Partnerünk bármilyen kérést teljesít előzetes egyeztetés alapján, kérjük hívatkozzanak a Csilike Apartmanra, és további kedvezményeket kapnak!

 

Oldalmenü
Naptár
Diavetítő